Povodom predstojećih Uskršnjih praznika, Ambasada Rumunije u Srbji organizovala je prijem u subotu 8. aprila. Tom prilikom predstavljeni su rumunski tradicionalni običaji za vreme Uskršnjih praznika. Posetioci su imali prilike da vide i probaju tradicionalna rumunska jela poput kozonaka, hleba sa suvim grožđem koji se kod Rumuna pravi uoči Uskrsa. Za izvrsnu hranu bile su zadužene članice srpsko- rumunskih udruženja i predstavnici lokalne zajednice. Pored hrane, trpezu su krasila i išarana jaja, po čijoj su lepoti ukrašavanja Rumuni nadaleko poznati. Pored degustacije, izložena hrana i vino mogli su da se kupe, a sav prihod išao je u dobrotvorne svrhe. Događaj su upotpunile članice srpsko- rumunskih udruženja obučene u tradicionalnu rumunsku narodnu nošnju. U razgovoru sa njima, saznali smo da je reč o lokalnoj tradicionalnoj rumunskoj nošnji koja se nekada svečano nosila samo za prilike proslave Uskrsa.
Foto: Ivana Ristivojević, BIDD
Događaju su prisustvovali i mnogobrojni strani diplomatski predstavnici, visoki zvaničnici, kao i predstavnici zajednice Rumuna, kulturno- umetnička društva i mediji. Ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji, Oana-Cristina Popa, pokazala se kao izuzetan domaćin. Obučena u tradicionalnu rumunsku nošnju, širila je duh tradicije i pokazala se kao dobar poznavalac tradicionalne kuhinje. Tako da je spremno dočekala pitanje BIDD a, i odgovorila na to koji je najbolji tradicionalni recept za pripremanje kozonaka.
Ivana Ristivojević, BIDD